Paranoir

02.05.2023 19:04

 

 

 

 

 

Moje nová knížka básní Paranoir právě vychází a my ji přivítáme 12. 5. na veletrhu Svět knihy a pokřtíme 14.5. ve Viole. 

Než bych vám tady o Paranoiru sáhodlouze vykládal, zkusím radši vytrhnout první stránku s jakýmsi úvodem a nalepím ji sem. A to další si přečtěte, prohlédněte a poslechněte uvnitř knížky, která je k dostání mimo jiné i na těchto stránkách.

Pár slov na úvod, který nejspíš nepotřebujete:

Většinu následujících básniček jsem psal nad ránem, kdy za okenními skly sedí černá, která není tak docela černá, kdy okolnosti, pár hodin nazpátek běžné, vypadají podivně a podezřele, a věci vyloženě praštěné působí docela normálně. A všecko tam venku i tady uvnitř na vás rychtuje mířidla. A svítání v nedohlednu. Tolik tedy ke slůvku Paranoir.

Všechny následující řádky jsem napsal za uplynulý rok, přesněji od října 2021 do října 2022, a jednu každou básničku jsem vypravil vždy o nedělním odpoledni prostřednictvím sítí ke čtenářům. A světe div se, četli. A psali - jednou spílali, jindy chválili, ale pilně četli.

Takže se z muzikantovy libůstky stal časem soukromý závazek. Tak jsem mezi psaní písniček, pobíhání po jevišti a nocování ve studiu, tedy běžné radosti mé profese, vpašoval jistou pravidelnost. To se rozumí, psal jsem všude - většinou doma na Slapech nebo ve svém podkrovním hnízdě v Praze, ale taky v divadelní šatně – v neděli se hrává odpoledne, na zadním sedadle cestou z koncertu jsem vynechával kolující flašku červeného, v letadle kdesi nad Severním mořem a na ospalých nábřežích v Týně nad Vltavou, v Anglesey ve Walesu a na Kampě.

Asi je zřejmé, které řádky jsem nadrásal za ohavně šerého zimního odpoledne, v plném létě, o státním svátku, v prvních dnech války, kterou říkanku o Vánocích, po obzvlášť groteskních interpelacích, po flámu nebo nějaké ze zřídkavých domácích rozepří. A, ruku na srdce, čerta na tom záleží.

Snad jen, že bych si moc přál, abyste se mnou na všechna ta místa, třebas v tom podivném čase, vyrazili. V partě nám bude veseleji.

Tady je dvaapadesát týdnů a sluší se vás varovat, že v těch svých nedělích pokračuju. Jestli si nedáte pozor, může vám za rok přistát na klíně další knížka.

Raven

P. S. Na samém konci téhle knížky na vás čeká papírová kapsa, kterou jsem zajisté neplánoval k odložení mokrého kapesníku. Najdete v ní CD s audioverzí Paranoiru. K mé veliké radosti básničky recitují Igor Bareš a Pavel Batěk, báječní herci. A já to zabalil muzikou a na závěr připojil tři písničky - trojici básní tadyodtud, které jsem proměnil v písničky, aby mohly vyjít na jaře 2022 na všelijakých albech.

Tak tedy, hezký poslech.

https://www.youtube.com/watch?v=aQYrkoapJS0